ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η' ΘΑΝΑΤΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η' ΘΑΝΑΤΟΣ

APACHE, ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ !!!

Ο Ελληνικός Στρατός προσπάθησε να προμηθευτεί επιθετικά ελικόπτερα από τις αρχές σχεδόν της δεκαετίας του '80, όταν είχε εκφράσει επίσημα την πρόθεση αγοράς AH-1 ή AH-64A ακολουθώντας ανάλογο τουρκικό αίτημα. Αργότερα, έγιναν προσπάθειες να παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ μεταχειρισμένα ελικόπτερα, όμως η σύρραξη στον Περσικό Κόλπο έκανε απαγορευτική οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Τελικά η Αεροπορία Στρατού απέκτησε 24 Apache AH-64Α το 1995 και 12 του βελτιωμένου τύπου Longbow που παραγγέλθηκαν στις 25.11.2002 (το τελικό συμβόλαιο υπογράφηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2003). Το συνολικό κόστος της δεύτερης παραγγελίας ανήλθε σε 683.000.000 ευρώ, καθιστώντας τον Ε.Σ. την 8η συνολικά αμυντική δύναμη που απέκτησε τον βελτιωμένο τύπο, ενώ περιλαμβάνεται η προαίρεση για 3 ακόμη ελικόπτερα. Από την προμήθεια προέκυψαν αντισταθμιστικά ωφελήματα αξίας 845.000.000 δολαρίων.



Το Apache AH-64 της Boeing θεωρείται το καλύτερο επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο, ενώ το πρωτότυπο μοντέλο άρχισε να χρησιμοποιείται το 1983-4. Πάνω από 821 ελικόπτερα παραδόθηκαν στο Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών και 116 σε ξένους πελάτες όπως η Αίγυπτος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Apache φέρει δύο κινητήρες T700-GE-701Cs και είναι ικανό να πλήξει και να καταστρέψει διατάξεις εχθρικών αρμάτων στην πρώτη γραμμή, αλλά επίσης στόχους υψηλής αξίας εισχωρώντας βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος. Έχει σχεδιαστεί για να επιτίθεται και να επιβιώνει την ημέρα, τη νύχτα, σε ακραίες καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες, και για το σκοπό αυτό διαθέτει Σκοπευτικό Όργανο Εντοπισμού και Αναγνώρισης Στόχων (TADS) και Αισθητήρα Νυχτερινής Παρακολουθήσεως Πιλότου (PNVS) που επιτρέπουν στο πλήρωμα να κινείται και να εκτελεί προσβολές ακριβείας την ημέρα όπως και τη νύχτα. Το TADS διαθέτει σύστημα FLIR που παρέχει θερμικές εικόνες ενός στόχου μέρα ή νύχτα, μια κάμερα ημέρας για εικόνες ημέρας με περιορισμένο φως, μια κάμερα Άμεσης Παρατήρησης (DVO-Direct View Optic) με πλήρη χρωματική απεικόνιση, μεγεθυμένες εικόνες με το φως της ημέρας ή με το λυκόφως.

Το πιλοτήριο είναι διθέσιο με τον κυβερνήτη να κάθεται στο πίσω κάθισμα και τον συγκυβερνήτη ή πυροβολητή (CPG) στο εμπρός. Το βασικό όπλο του Apache είναι ο κατευθυνόμενος από λέιζερ πύραυλος Hellfire AGM-114 με βεληνεκές 8-9 km. Το ελικόπτερο είναι ικανό να φέρει έως και 16 πυραύλους Hellfire που χρησιμοποιούνται κυρίως για την καταστροφή αρμάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλων στόχων όπως σκέπαστρα, κέντρα διοικήσεως, σταθμούς ραντάρ, θέσεις SAM και πυροβολικού κ.α. Το Apache μπορεί επίσης να φέρει 76 ρουκέτες αναδιπλούμενου πτερυγίου 2.75" για χρήση ενάντια σε εχθρικό προσωπικό, οχήματα ελαφριάς θωράκισης και άλλους ελαφρά τεθωρακισμένους, μη ανθεκτικούς στόχους. Υπάρχει επίσης το Αυτόματο Πυροβόλο M-230 με 1200 βλήματα 30 mm.

Εκσυγχρονισμός σε επίπεδο -D

Στις 26 Αυγούστου 2008 το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αναβάθμιση των 20 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α Apache του Ελληνικού Στρατού σε AH-64D, μεταξύ των ετών 2010 και 2012. Την περίοδο εκείνη τα ελικόπτερα θα συμπληρώνουν 15 έτη υπηρεσίας και θα βρίσκονται στην ιδανική ηλικία για Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής. Η αναβάθμιση κρίνεται επίσης επιβεβλημένη για λόγους εφοδιαστικής υποστήριξης, η οποία είναι ήδη προβληματική καθώς το ΑΗ-64Α αποσύρεται από τον Στρατό των ΗΠΑ, ενώ και οι υπόλοιποι διεθνείς χρήστες ακολουθούν αναβαθμίζοντας τα ελικόπτερα σε AH-64D. Παράλληλα, με την ανακατασκευή των ελικοπτέρων θα καταργηθεί η απαίτηση εκπαίδευσης χειριστών και προσωπικού εδάφους για δύο διαφορετικούς τύπους ελικοπτέρων

Το κόστος του προγράμματος αναμένται να είναι σημαντικό, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανακατασκευή, ενώ κρίσιμη μεταβλητή θα αποτελέσει ο αριθμός των ελικοπτέρων στα οποία θα εγκατασταθούν Ραντάρ Ελέγχου Πυρός (FCR) APG-78 Longbow και Συμβολόμετρο Ραδιοσυχνοτήτων (RFI) APR-48A. Κεντρικά χαρακτηριστικά της αναβάθμισης είναι η αντικατάσταση των υπολογιστών αποστολής, του εξοπλισμού ναυτιλίας και επικοινωνιών, καθώς και των παραδοσιακών ηλεκτρονικών και ηλεκτρομηχανικών οργάνων του ΑΗ-64Α από δύο έγχρωμες οθόνες πολλαπλής χρήσης υγρών κρυστάλλων (LCD) για κάθε μέλος του πληρώματος, με δυνατότητα προβολής κινούμενου χάρτη.

Κρίσιμη είναι επίσης η προσθήκη του Βελτιωμένου Μόντεμ Δεδομένων (IDM). Η αναβάθμιση του Σκοπευτικού Πρόσκτησης και Σήμανσης Στόχου και του Αισθητήρα Νυχτερινής Όρασης Χειριστή (TADS/PNVS) Arrowhead σε Εκσυγχρονισμένο (MTADS/MPNVS) δεν αποτελεί τυπικά τμήμα της αναβάθμισης σε AH-64D, αλλά το αρχικό συγκρότημα ηλεκτροπτικών δεν είναι πλέον υποστηρίξιμο εφοδιαστικά και υπονομεύει καίρια την πλήρη αξιοποίηση των ελικοπτέρων. Ανάλογα ισχύουν για τον εξοπλισμό αυτοπροστασίας, ο οποίος αναμένεται να αντικατασταθεί από το Σύστημα Ολοκληρωμένων Αμυντικών Βοηθημάτων Ελικοπτέρου (HIDAS) των AH-64DHΑ.